tiistai 24. huhtikuuta 2018

Seksi on syntiä ja niin on itsetyydytyskin

Jehovan Todistajissa elää vahvana seksuaalinen rajoittaminen. Seksi aviopuolisoiden välillä on sallittua ja tarkoitettu molempien osapuolien nautinnoksi (tosin myös avioliiton seksisuhteisiin liittyy rajoittamista), mutta avioliiton ulkopuolella elävillä ei ole tätä mahdollisuutta. 
Ja kun sanon että ei ole sitä mahdollisuutta, niin tarkoitan sitä että seksin harrastaminen toisen ihmisen kanssa on erottamisen uhalla täysin kiellettyä. Myöskin itsetyydytys on tuomittua, siitä ei eroteta, mutta sen sanotaan olevan syntiä. Yksinäisiä kehoitetaan rukoilemaan ahkerasti ja viemään huomiota muihin asioihin, esimerkiksi kenttäpalvelukseen tai ystävien tapaamiseen.

Seksuaalisuus on kuitenkin meillä jokaisella sisäänrakennettuna, eikä sen olemassaolo liity siihen olemmeko naimisissa vai emme. On jokaisen ihmisen perustarve saada hellyyttä, toisen ihmisen läheisyyttä ja mahdollisuuden seksuaalisten tarpeiden tyydyttämiseen. Seksuaalista halua ei voi sammuttaa, ja sen tukahduttamisen yrittäminen aiheuttaa varmasti enemmän haittaa kuin hyötyä.
Tämä kaikki aiheuttaa monille Todistajille valtavasti painetta ja epätyytyväisyyttä. Lisäksi koska kukaan ei pysty sulkemaan seksuaalisia halujaan pois, seuraa tästä myös loputtomasti syyllisyyttä.

En epäile hetkeäkään, etteikö lähes jokainen naimaton Jehovan Todistaja masturboisi. Asiahan ei luonnollisesti millään tapaa kuulu minulle (eikä oikeastaan kiinnostakaan), mutta nostan asian tässä esille siksi, että tämän seurauksena se on myös loputon syyllisyyden lähde. Syyllisyys painaa harteillasi aina kun sorrut itsetyydytykseen ja jo pelkästään epäonnistuminen seksuaalisten halujen poissulkemisessa aiheuttaa syyllisyyden tunteita. Syyllisyydessä eläminen elämän näin isolla osa-alueella ei tee hyvää kenenkään psyykeelle.

Raamattu ei missään kohti kiellä itsetyydytystä. Kuten monessa muussakin, tässä käytetyt perustelut ovat kovin löyhiä eivätkä kestä kriittisempää tarkastelua.
Esimerkiksi seuraanlaisia perusteita on kirjallisuudessa esitetty (lainaus Nuoret kysyvät osa 1, 25. luku s. 178-182):

● Masturbointi juurruttaa ihmiseen täysin itsekeskeisiä asenteita. Masturboidessaan hän keskittyy pelkästään oman kehonsa tuntemuksiin.
● Masturbointi saa pitämään vastakkaiseen sukupuoleen kuuluvia pelkkinä seksiobjekteina, tyydytyksen saamisen välineinä.
● Itsekäs ajattelu, jota masturbointi kehittää, voi olla esteenä tyydytystä tuottaville sukupuolisuhteille avioliitossa.

Kirjallisuudessa esitetään aivan käsittämättömiä väitteitä mutta ei lainkaan perusteita niille. Masturbointi ei juurruta ihmiseen täysin itsekeskeisiä asenteita sen enempää kuin mikään mukaan "vain oman kehonsa tuntemuksiin" keskittyvä toiminta, kuten syöminen, rentoutuminen tai lenkkeily. Eikä ole mitään perustetta väitteelle, että ihminen alkaisi pitämään vastakkaiseen sukupuoleen kuuluvia pelkkinä seksiobjekteina, päin vastoin - nimenomaan seksuaalisessa paineessa eläessä toisen osapuolen sukupuoli vain korostuu.


Entä mitäpä se, että Jumala on antanut ihmiselle sukupuoliset halut mutta ei salli näiden tyydyttämistä kertoo näiden halujen antajasta? (W08, 15/5, s.26-28)


Itsetyydytyksen perustellaan olevan väärin myös siksi, että Raamatun mukaan emme saa olla "monien halujen ja nautintojen orjia", mutta tämä luonnollisesti tarkoittaisi myös naimisissa olevia ihmisiä - Raamattu ei tässä tee eroa naimattomien tai naitujen välillä.

Pidä Itsesi Jumalan Rakkaudessa - kirja sanoo masturboinnista näin:
"Kuten jo todettiin, niitä jotka masturboivat, vaivaa usein syyllisyydentunto. Se että tuntee murhetta ”jumalisella tavalla”, voi epäilemättä olla kannustimena hankkiutua eroon tuosta tavasta."
Masturboinnista seuraavaa syyllisyydentunnetta käytetään siis perusteena sen vahingollisuudelle. On ironista että tekstin kirjoittajat kuin suurin osa lukijoistakaan ei ymmärrä, että itse masturbointi ei aiheuta minkäänlaisia syyllisyydentunteita vaan kyseessä on uskonnon aiheuttama syyllisyyden kehä. Masturbointi on kirjallisuudessa leimattu synniksi -> siksi masturboinnista seuraa syyllisyyttä. Syyllisyys seuraa siis ainoastaan tavan syyllistämisestä.

On myös erittäin merkittävää, että Raamattu ei kiellä masturboimista vaikka sen kirjoittamisen aikaan ihmiset kyllä jo harjoittivat itsetyydytystä. Herätkää-lehti vuodelta 1987 (9/8 p.19) itse kirjoittaa masturboinnin olleen yleistä Raamatun aikoina. Raamattu ei epäröi kertoa yksityiskohtaisesti kieltoja arkaluontoisista asioista, miksi se olisi jättänyt näin suuren synnin mainitsematta? 

"Se on epäilemättä henkisesti ja tunneperäisesti saastuttava tapa". Epäilemättä? Perustuen mihin? Tuntuu käsittämättömältä, miten Vartiotorniseuran ei tarvitse perustella väitteitään mitenkään, riittää kun käyttää ilmaisuja "epäilemättä, varmastikin, kuitenkin".
(w08 15/5 s. 26-28)

 
Uskon, että useimmat esiaviollista seksiä harrastaneet Jehovan Todistajat katuvat sitä jälkeenpäin. Valtaväestöstä en käyttäisi sanaa "useimmat". Toki ihmiset varmasti harrastavat seksiä katuen sitä jälkeenpäin, mutta suurin osa seurustelevien parien välisestä seksistä on kaikkea muuta kuin katumusta tuottavaa. Lisäksi kohdat 2 ja 3 ovat aivan naurettavia. Millä tavalla tyttö, joka harrastaa seksiä rakastamansa pojan kanssa olisi tämän yhteisen kokoemuksen jälkeen vähemmän viehättävä? Mihin tämä perustuu? Miettikää lisäksi miltä tämä kaikki kuulostaa seksuaalisuutensa kanssa epävarman nuoren korvaan. (Nuoret Kysyvät, osa 1
24. luku s. 172-177)




Mitä tästä kaikesta seuraa?
Loputonta syyllisyyttä, seksuaalista turhautuneisuutta, seksin leimautumista mielessä likaiseksi ja oman seksuaalisuuden tukahduttamista. Liian nuorena, liian hätäisesti ja mahdollisesti jopa aivan vääränlaisen ihmisen kanssa avioitumista.
Lisäksi seksin ja seksuaalisuuden kieltäminen vääristää kuvaa seksistä. Se tekee siitä mystisen ja kielletyn ja todellisuus voi osottautua jopa pettymykseksi, se on kuitenkin vain yksi nautintoa tuottava asia parisukunnan välillä.
 
Kaiken tämän syyllistämisen ja kieltämisen sijaan olisi mielestäni paljon tärkeämpää puhua seksuaalisuuden ja vartalonsa kunnioittamisesta. Siitä että kunnioittaa itseään ja toisia. Ja että seksi ja seksuaalisuus on iloinen asia kahden toiseen luottavan aikuisen välillä tai että se voi olla sitä myös itsensä kanssa.


www.jw.org

www.wol.jw.org

www.jwfacts.com

www.jw.survey.org 

Lloyd Evans: The Reluctant Apostate

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lasten ja nuorten suojeleminen hyväksikäytöltä - mitä Jehovan todistajien järjestö tekee?

Jehovan todistajien järjestö on kautta historiansa tuonut vahvasti ilmi katolisen kirkon lasten hyväksikäyttöskandaalin. Sitä on käyt...